Bespaar liters (warm) water door een waterbespaarder in/op de kraan

In een eerder geplaatste tip heb ik het al eens gehad over waterbesparende douchekoppen. Voor wastafel-, douche- en keukenkranen zijn er ook besparingen mogelijk. Als je een kraan volledig openzet stroomt er normaliter gemiddeld 10 à 15 liter (afhankelijk van de kraan) per minuut doorheen. Er zijn een aantal waterbespaarders verkrijgbaar die deze doorstroom kunnen verlagen.

Zo heb je bijvoorbeeld de doorstroombegrenzer. Dit is een kunststof/plastic ring die aan het einde van de kraan wordt geplaatst. Met een doorstroombegrenzer kun je al gauw rond de 5 liter per minuut besparen. Dit kan dus ook 5 liter warm water zijn. Een dubbele besparing dus! En bovendien hebben een wastafelkraan en een keukenkraan echt geen 10 à 15 liter water per minuut nodig. Naar mijn mening is 5 liter per minuut voor een wastafelkraan al voldoende en voor een keukenkraan is 10 liter per minuut al voldoende.

Een ander alternatief is de perlator, oftewel de straalregelaar. Die zorgt ervoor dat er lucht wordt toegevoegd aan het water dat uit de kraan stroomt. Door deze luchttoevoeging neemt wel de hoeveelheid water af, echter neemt de kracht waarmee het water uit de kraan loopt niet af. En ook hier geldt dat dat dus ook voor warm water kan gelden.

Een roterende kraankop is ook nog een optie. Dit kun je vergelijken met een douchekop waarmee je met verschillende standen kan werken. Zoals een harde douchestraal, of een zachte douchestraal. Dit is met zo’n roterende kraankop dus ook mogelijk. Zeer handig. Dit kan dus ook zeer waterbesparend zijn. En ook hier geldt dat dat dus ook voor warm water kan gelden.

Hieronder een aantal goed beoordeelde mogelijkheden:

Terug naar tips