Maak een ‘energie-overzicht’

Een klein jaar geleden verliep mijn energiecontract en werd ik dus ook, net als vele andere mensen, geconfronteerd met de hoge energiekosten. Tevens kreeg ik van de energieleverancier een belachelijk hoog voorschotbedrag voorgesteld. Ik heb toen een makkelijk excel-bestand gemaakt (zie foto) om deze kosten per maand inzichtelijk te krijgen. Maar ook om te voorkomen dat ik dadelijk voor een zeer onaangename verrassing kom te staan bij de jaarafrekening.

Ik ben allereerst niet akkoord gegaan met het voorgestelde voorschotbedrag. Ik wilde dit namelijk eerst inzichtelijk krijgen. Elke maand ontvang ik een energierapport van de leverancier met het energieverbruik en de daarbij behorende kosten. Als je de kosten van het stroomverbruik en de kosten van het gasverbruik bij elkaar optelt en het voorschotbedrag van die maand in mindering brengt, kun je precies zien of je die maand genoeg hebt betaald of nog moet bij betalen.

Na 3 maanden stond ik op een bedrag van €654,27 nog bij te betalen. Hetgeen mij heeft doen besluiten om het voorschotbedrag te verhogen met €25,- naar €200,-. Met in mijn achterhoofd dat de warme maanden en de vakantie er aan kwamen en er dus minder energieverbruik zou zijn.

In de maanden mei t/m augustus was het energieverbruik en de daarbij behorende kosten lager dan het voorschot. De stand van het bij te betalen bedrag is nu nog maar €243,53. Naar verwachting zal dit bedrag in september nog afnemen. Maar we blijven het in de gaten houden.

Mijn advies is dan ook om dit voor jezelf inzichtelijk te maken en niet meteen akkoord te gaan met het voorgestelde voorschotbedrag van je energieleverancier. Want er is al gebleken dat ook energieleveranciers failliet kunnen gaan. En als je in dat geval dan al zoveel ‘voorgeschoten’ hebt, ben je dat geld gewoon kwijt.

Maar aan de andere kant moet je het voorschotbedrag (termijnbedrag) ook niet te laag zetten. Want dan moet je ineens veel bijbetalen bij de jaarafrekening.

Terug naar tips