Kijk of je recht hebt op zorgtoeslag!

Kijk of je recht hebt op zorgtoeslag!

Ik las onlangs in de krant dat er steeds meer mensen in de financiële problemen komen of zelfs al geruime zitten. En daardoor ook een schuld hebben bij de zorgverzekeraar. Nu zijn dit al niet de goedkoopste verzekeringen. Maar ben je al voor jezelf nagegaan of je misschien in aanmerking komt voor een zorgtoeslag? Dit is een bijdrage van de regering om de zorgverzekering betaalbaar te maken/houden. Als je namelijk een lager jaarinkomen hebt dan €38.520,- (in 2024 is die grens ook €38.520,-) kun je al zorgtoeslag aanvragen.

Kijk of je recht hebt op zorgtoeslag

Of heb je een toeslagpartner en samen een lager jaarinkomen dan €48.224,- (in 2024 is die grens tevens €48.224,-) ook dan kun je al zorgtoeslag aanvragen. Dit kun je bewerkstellingen d.m.v. in te loggen bij toeslagen.nl middels je Digid en gevraagde gegevens in te vullen. Afhankelijk van je inkomen wordt dan de zorgtoeslag bepaald. De bovengenoemde bedragen zijn overigens de vastgestelde grensbedragen m.b.t. het jaar 2023 (de grensbedragen voor 2024 staan tussen haakjes).

Daarbij mag je vermogen voor het jaar 2023 maximaal €127.582,- zijn (in 2024 is dat eveneens maximaal €127.582,-). Met een toeslagpartner mag dit maximaal €161.329 zijn (in 2024 blijft die grens ook op €161.329,-).

Kijk of je recht hebt op zorgtoeslag

Let er wel aub op dat als je jaarinkomen verandert in het loop van het jaar, je dit dan ook aangeeft via toeslagen.nl. Want anders kom je misschien voor een onaangename verrassing te staan bij de definitieve berekening.

Mocht je nog student zijn en je ouders betalen de zorgverzekering nog voor je, dan kun je toch zorgtoeslag aanvragen! Zelfs als je nog meeverzekerd bent op de polis van je ouders. Maak hier aub gebruik van, want er blijft jaarlijks gewoonweg teveel geld bij de Belastingdienst liggen.

Je kunt overigens nog altijd zorgtoeslag aanvragen voor het nog lopende jaar 2023. Dit kan zelfs tot en met 1 september 2024!!!

Terug naar tips