Je kunt je hypotheekrente verlagen d.m.v. een hogere (WOZ-)waarde van je woning

Je kunt je hypotheekrente verlagen d.m.v. een hogere (WOZ-)waarde van je woning

Lijkt het je niet mooi dat je je hypotheekrente kan verlagen zonder je hypotheek te hoeven oversluiten? Het antwoord op die vraag kan natuurlijk niet anders dan positief zijn! Ik zal het je hieronder uitleggen:

De hypotheekrente bestaat namelijk uit rente-opslagen (risico-opslagen) en de basisrente. De basisrente heeft volgens mij geen verdere uitleg nodig. Maar de rente-opslagen wil ik toch even verder uitleggen.

Hypotheekrente verlagen

De rente-opslagen zijn in principe een soort van extra inkomsten voor de hypotheekverstrekker om het risico te verkleinen mocht er stront aan de knikker komen. M.a.w. de hypotheekverstrekker kan d.m.v. van deze rente-opslagen de extra kosten dekken als de hypotheeknemer zijn betaalverplichtingen niet (meer) kan nakomen.

Maar mocht de openstaande hypotheek een stuk lager zijn geworden t.o.v. de waarde van de woning of de waarde van de woning is toegenomen dan verkleint dit het risico van de hypotheekverstrekker uiteraard.

Hypotheekrente verlagen

In cijfers uitgelegd het volgende voorbeeld:

Een woning heeft een waarde, die bekend is bij de hypotheekverstrekker, van €340.000,-. De nog openstaande hypotheek is €274.156,-. Dat betekent een percentage van 80,63%. Mocht de hypotheekverstrekker nu een rente-opslag van 0,1% hebben bij 80% betekent dat de rente met 0,1% omlaag kan als de openstaande hypotheek hieronder komt. Stel je doet een extra aflossing van €3.000,-. Dan zit je nog op een percentage van (271.156,- / €340.000) x 100% = 79,75%. Dat betekent dus dat je hypotheekrente met 0,1% kan dalen. Mocht je nu een hypotheekrente hebben van 2,6%, dan kan dat dus 2,5% worden. Dat lijkt in eerste instantie geen grote verandering. Maar afhankelijk van de looptijd van je hypotheek kan dat toch al gauw een besparing van ettelijke duizenden euro’s betekenen!

Hypotheekrente verlagen

Overigens is de ‘rente-daling’ ook mogelijk in het geval dat je woning meer waard is geworden. Stel dat je woning in waarde is gestegen tot een bedrag van €375.000,-. Dan is het percentage (€274.156,- / €375.000,-) x 100% = 73,11%. Dan zit je dus ook onder de 80%. In de meeste gevallen zal een hypotheekverstrekker dan wel een gevalideerd taxatierapport o.i.d. willen hebben. Deze kosten wel geld. En dan duurt het even voordat je deze kosten terugverdiend hebt.

Afhankelijk van de voorwaarden van een hypotheekverstrekker kan ook een nieuwe hogere WOZ-waarde ervoor zorgen dat er een rente-opslag vervalt. Dat scheelt je dan weer de kosten van een gevalideerd taxatierapport!

Hypotheekrente verlagen

Overigens zal een hypotheekverstrekker niet snel zo’n verval van de rente-opslag aankaarten bij jou (hypotheeknemer). Je dient toch in de meeste gevallen zelf actie te ondernemen!

Maar het kan zeker een hele mooie besparing opleveren! Probeer dit toch zeker iedere 2 jaar even voor jezelf te toetsen. Dus denk eraan, je kunt je hypotheekrente verlagen d.m.v. een hogere (WOZ-)waarde van je woning. Misschien is het voor jou ook mogelijk.

Terug naar tips