Bespaar tot ruim 15% op je gasverbruik met de Google Nest Learning slimme thermostaat

Bespaar tot ruim 15% op je gasverbruik met de Google Nest Learning slimme thermostaat.

De meerderheid van jullie herkent het wel. Je gaat (als laatste) de deur uit en komt dan later (of niet)  tot het besef dat je de thermostaat niet lager hebt gezet. Het gevolg is dus dat je helaas voor niks hebt gestookt.

Om je daarin te ondersteunen en je te helpen (met het voorkomen van onnodig stoken) is er jaren geleden de slimme thermostaat ontwikkelt en geproduceerd. Deze slimme thermostaat was toen nog niet zo slim als dat ze nu zijn maar je bespaarde toen al behoorlijk wat gas. In de afgelopen jaren zijn er meerdere slimme thermostaten op de markt gekomen en aanzienlijk verbeterd.

De slimme thermostaten van heden ten dage zijn zo slim dat ze ‘voelen’ wanneer je thuis bent of zelfs soms al voelen als je onderweg naar huis bent. En ze ‘voelen’ ook wanneer er niemand thuis is. Als daar eenmaal een redelijk vast patroon in zit, slaan ze dat zelfs op. Hierdoor denken ze, als het ware, met je mee en verwarmen ze je woning dus pas als het echt nodig is. Hierdoor bespaar je dus zeker 15% gas met een slimme thermostaat! Bij bijvoorbeeld een verbruik van 1500 m3 gas op jaarbasis is dat in geld uitgedrukt al een besparing van ±€330,- voor het 1e jaar. En daar is de investering voor een slimme thermostaat al afgehaald! De besparing voor het jaar daarop ligt rond de €660,- op jaarbasis. Verder in dit artikel laat ik je de berekening zien van deze mooie besparing.

Mocht je het overigens niet eens zijn met de ‘denkwijze’ van je slimme thermostaat of het is bijvoorbeeld vakantieperiode of iets dergelijks, dan kun je dit ten alle tijden handmatig aanpassen met de thermostaat. Dit kan zelfs via een app op je telefoon, tablet, laptop en/of op je smartwatch. Het moet niet gekker worden, haha.

Nefit Easy slimme thermostaat

Zelf heb ik thuis een slimme thermostaat van Nefit, de Nefit Easy. Deze is niet meer verkrijgbaar en misschien zelfs een beetje achterhaald. Bovendien was deze thermostaat alleen maar aan te sluiten op een Nefit-ketel. Maar deze slimme thermostaat heeft ons al het nodige bespaard. Echt top.

Echter is er nu ook een hele goede universele slimme thermostaat beschikbaar die zelfs voor meerdere CV-ketels geschikt is. Zoals  voor de merken Junkers, Vaillant, Nefit, ATAG, Brink, Bosch, AWB, Ferroli, Itho Daalderop en Intergas. En dat is de Google Nest Learning Thermostaat. Deze slimme thermostaat staat op diverse websites als zeer goed beoordeeld. Sterker nog, in verscheidene rankings staat deze slimme thermostaat op nummer 1!

De Google Nest Learning slimme thermostaat verkrijgt vrij snel de vaardigheid om te weten wanneer je thuis komt/bent. Overigens onthoudt hij zelfs de temperatuur waar je van houdt. Van deze opgenomen kennis maakt de Google Nest thermostaat dan een schema voor je. Als deze thermostaat opmerkt dat er een paar dagen niemand thuis is geweest, kan hij zelfs de boiler uitschakelen. Een zeer mooie besparing.

Het enige ‘minpunt’ van deze thermostaat is de installatie ervan. Dit is vrij lastig en ik adviseer je dit door een installatiebedrijf te laten doen. De gemiddelde installatiekosten hiervoor liggen rond de €100,-.

Geld besparen

Ik zal je even in cijfers aangeven wat de besparing gaat zijn bij bijvoorbeeld een verbruik van 1500 m3 per jaar (ik heb hier overigens geen rekening gehouden met de dag-, maand- en/of seizoenslimieten waar nog ‘discussies’ over zijn).

  • De aanschaf van de Google Nest Learning ligt ergens rond de €230,- en de installatie ligt rond de €100,-. Samen dus een investering van rond de €330,-. Dat is een behoorlijke investering maar de besparing die je hierdoor realiseert, maakt het wel zeer interessant!
  • Bij 1500 m3 ben je normaliter het volgende kwijt (rekening gehouden met het prijsplafond en een prijs van €2,93/m3 voor gas boven het plafond): (1200 m3 x €1,45) + (300 m3 x €2,93) = €2.619,-.
  • Met de Google Nest Learning thermostaat bespaar je tot ruim 15% op je gasverbruik op jaarbasis. Hetgeen betekent dat je op jaarbasis dan i.p.v. 1500 m3 gas maar 1275 m3 verbruikt. Dan ben je het volgende kwijt: (1200 m3 x €1,45) + (75 m3 x €2,93) = €1.959,75.

Dat is jaarlijks dan een besparing van €659,25 (afgerond €660,-). Als je het 1e jaar dus de investering van €330,- eraf haalt, zie je dat je het 1e jaar al een besparing hebt van afgerond €330,-. Dus stel dat elke maand het gasverbruik hetzelfde zou zijn, dan heb je in de eerste 6 maanden de investering er al weer uit!

Kortom, het aanschaffen van een slimme thermostaat is zeker de moeite waard. Het levert je jaarlijks een mooie besparing op! Aarzel dus niet meer en ga voor deze mooie besparing.

Voor de Google Nest Learning thermostaat verwijs ik je naar:

Google Nest Learning Thermostaat – Slimme thermostaat

Verkrijgbaar bij

bol.com (€219,00)
Laatst bijgewerkt: juli 19, 2024 - 12:04 am

Terug naar tips